Hollands potjie

vegetarisch, 10 personen, potje #3

2 kg krieltjes, 1 kg sjalotjes, 1 kg prei, 1 kg worteltjes, 1 kg kleine champignons, 50 ml olijfolie, 1,5 l Vegana bouillon, 1 el korianderzaad, bos krulpeterselie, peper en zout.
Bijgerecht; 400 g geraspte oude kaas, 100 ml room, 20 g gomasio.

Schrob de krieltjes, spoel ze en droog ze. Verwarm in een grote gietijzeren ketel de olie, rooster de geplette korianderzaadjes en bak hierin de krieltjes enkele minuten aan. Pel de uitjes, roer deze door het mengsel. Laat alles -zonder roeren- een paar minuten garen. Voeg de grof gesneden worteltjes toe, bestrooi het geheel met peper en giet nu zoveel bouillon erbij dat alles net onder staat. Breng het tegen de kook aan. Strooi de (gesnipperde) champignons erover. Snij de prei grof en verdeel deze over het mengsel en laat in een gesloten pot het geheel een half uur op een laag vuur sudderen. Snij de peterselie grof en schep deze voorzichtig erdoor.

Serveer met geraspte kaas, room en gomasio.