De Filosofie

Oerkoken is zoals de naam al aangeeft een wellicht wat ouderwetse manier van koken.

In deze tijd, waarin Moeder Aarde zwaar belast wordt, gaat het niet meer aan om alleen “het neusje van de zalm” te eten. Bij oerkoken maken we gebruik van verse hele seizoensproducten van biologische oorsprong. Deze producten komen bij voorkeur uit de eigen regio. De ingredienten worden respectvol op een natuurlijke wijze tot coherente gerechten bereid.

Biologisch
We maken bijna altijd gebruik van biologische producten. Dat geldt voor groenten en kruiden, maar ook voor het vlees. Als we vlees gebruiken, is dat van weidelijk gejaagd wild of van vrije grazers en scharreldieren. Er worden veel natuurlijke kruiden gebruikt die passen bij de ingrediënten.

Seizoensgebonden
Het tegen de seizoenen in kweken van producten kost zeer veel energie en is bovendien tegennatuurlijk. Daarom maken we gebruik van seizoensproducten. Zo kunnen de groenten groeien zoals ze bedoeld zijn en bovendien in het natuurlijke ritme. We maken elk jaargetijde gebruik van andere gewassen en creëren zo vanzelf in onze gerechten de diversiteit, die een mens nodig heeft.

Heel
Om zoveel mogelijk de voedingswaarde en de smaak van de ingrediënten te behouden, maken we enkel gebruik van verse en hele producten. We werken met verse biologische groenten, hele graankorrels, gedroogde bonen, oliën, verse kruiden etc.

Dichtbij huis
De aarde is niet gediend met het gesleep van voeding over de hele wereld. Daarom kiezen we onze producten dichtbij huis. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat de mens het best gebaat is met voedsel uit zijn natuurlijke biotoop.

Bereiding
Niet alleen de producten, maar ook de bereiding van de gerechten is ‘oer’. Het voorbehandelen en snijden van de ingrediënten gebeurt volgens een aardse filosofie. Oerkoken is een wijze van koken waarbij we op een langzame en aandachtige manier het eten bereiden. Hierdoor komen de smaken en de andere goede eigenschappen van de verschillende ingrediënten zeer tot hun recht en krijgen de koks de kans om iets van zichzelf in de gerechten te leggen. We koken veelal op open houtvuren in gietijzeren ketels en pannen.
Oerkoken is een rustgevende manier van koken met als kroon op het werk een voedzame, gezonde en vooral smakelijke maaltijd.