Boerenkool

4 flinke eters, Potjie #3

1 top boerenkool (1 kg ), 1 kg aardappels, 2 el azijn, 1 tl koriander, 1 tl kummel, groentebouillontablet, (of een 1 tl zout), peper, 50 ml room, evt. melk, zilveruitjes, piccalilly en een Gelderse rookworst.

Schrob de aardappelen en halveer de grote exemplaren. Was de boerenkoolbladeren, rits deze af met de hand en snij ze grof. Doe de aardappelen in het voorverwarmde potjie met een laagje water (1½ cm) en leg de gesneden boerenkool erop. Voeg de azijn toe en strooi de kruiden en het zout erover. Breng alles aan de kook, sluit het potjie en laat het geheel 10 minuten op een zacht vuur koken. Leg nu de rookworst erop en stoof alles nog 10 minuten. Haal de rookworst eruit, giet eventueel het overtollige kookvocht eraf (opvangen!) en stamp kool en aardappelen tot een grof mengsel. Voeg nu de room en zoveel kookvocht (zo nodig aangevuld met wat melk) toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat. Serveer met de rookworst, uitjes en piccalilly.