Arabisch potje met salade en brood

vegetarisch, 10 personen, potje #3

600 g bruine linzen, 600 g zilvervliesrijst, 600 g uien, 2 l bouillon (Vegana korrels), 1 el bonenkruid, 200 ml olie, peper. 500 g bloem, 100 g boter, 150 ml water, 100 ml olie, 2 tl gedroogde uien en 1 tl zout. 500 g winterwortel, 500 g paprika, 500 g komkommer, citroensap, 1 el dille, 50 ml olijfolie, 500 ml natuurlijke yoghurt.

Verwarm het potjie en verspreid er de olie in. Doe de rijst met de bouillon er in breng het aan de kook. Voeg nu de goed gespoelde linzen toe en het bonenkruid. Kook het geheel (zonder roeren) op een zacht vuur in drie kwartier gaar. Voeg zonodig iets water toe.
Snij de uien in ringen en bak ze in de olie donkerbruin. Neem de helft van de gebakken uien en roer deze voorzichtig met de gemalen peper door het rijst/linzen mengsel en laat het 10 minuten trekken. Serveer met de rest van de gebakken uien.

Maak van de bloem, het zout, de boter en het water een glad deeg. Kneed nu de uien erin en rol het deeg dun uit en snijd er schotelgrote rondjes van. Bak deze in de hete olie goudbruin.

Rasp de winterpeen grof en bestrooi deze met peper, zout en citroensap. Was en snij de paprika en de komkommer middelfijn en bestrooi deze met de fijngehakte dille. Roer alle ingrediënten door elkaar en maak op smaak met peper en zout en olie. Serveer met yoghurt.